Zij Hen Wij is een documentairereeks over de hoopvolle strijd voor een toekomst waarin iedereen gelijkwaardig kan zijn. Zeven mensen uit de Lage Landen streven elk op hun manier naar een wereld die beter past bij hun leven, lichaam, werk en liefde. We zien onder andere muzikante Charlotte Adigéry, e-sportsjournalist Eefje ‘Sjokz’ Depoortere, cultuurwerker Fatima-Zohra Ait El MaaÌ‚ti, internationaal topmodel Hanne Gaby Odiele, huishoudhulp Mieke Van Hove, ruimtewetenschapper Angelique Van Ombergen en genderexperte Kaouthar Darmoni.
​
Via vijf thematische en visueel verrassende afleveringen tonen zij hoe zij dagelijks omgaan met discriminatie op het kruispunt van gender, seksualiteit, huidskleur, klasse en religie. De drie jonge makers Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq trokken doorheen Europa, de Verenigde Staten en Noord-Afrika om zo hun verschillende gevechten voor gelijkwaardigheid op een rij te zetten.
titel
internationale titel
tv formaat
aspect ratio
afleveringen
​
genre
opnamelocaties
​
gesproken talen
​
ondertitels
Zij Hen Wij
She They Us
5 x 45min
4:3
aanvaarding, veiligheid, ouderschap, wetgeving, strijd
creatieve documentaire
België, Nederland, VK, Duitsland, Tunesië, Marokko, VS
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Marokkaans, Tunesisch
Nederlands, Engels
-
AANVAARDING
Hanne Gaby Odiele is een internationaal topmodel. Pas op hun 17e ontdekte Hanne bij het lezen van een tienertijdschrift dat hen intersekse is. Vandaag gebruikt hen hun modellenstatus om de cosmetische operaties bij intersekse kinderen, die hen zelf ervaarde, te stoppen.
Charlotte Adigéry is een Belgische zangeres met Caribische roots. Op de rand van haar grote doorbraak, gaat ze de confrontatie met het trauma van racisme aan.
Voor beiden lijkt de wereld hen maar niet te aanvaarden. Hoe komen we af van de ideeën van anderen die ons helemaal niet dienen?
​
-
VEILIGHEID
Eefje Depoortere is een e-sportsjournalist voor wereldwijde gamingevenementen zoals League of Legends World Championships. Ze wordt, net zoals zoveel vrouwen in de gamewereld, dagelijks geconfronteerd met online haatspraak. Fatima-Zohra Ait El Maâti brengt moslimmeisjes samen om gelijkaardige problemen te delen. Samen bouwen ze aan een safe space voor hun gemeenschap. Fysiek geweld thuis of op straat, seksistische opmerkingen, regelrechte bedreigingen, … het zijn zoveel manieren om de helft van de wereldbevolking het zwijgen op te leggen. Wanneer zal de wereld gewoon van ons leren houden?
​
-
OUDERSCHAP
Als ruimtewetenschapper bij ESA (European Space Agency) pleit Angelique Van Ombergen voor meer onderzoek rond het vrouwelijk lichaam in de ruimte. Als deel van een tweemoedergezin, staat ze voor de keuze: volop voor haar carrière gaan of voor een zwangerschap? Zangeres Charlotte Adigéry had geen slechter moment kunnen kiezen om mama te worden. Op zoek naar andere voorbeelden in de muziekindustrie, begint ze aan haar eerste grote internationale tournee, samen met haar baby. Hoe rijm je ouderschap met een carrière? En wie neemt de onbetaalde zorg voor haar rekening?
​
-
WETGEVING
Om het probleem van femicide aan te pakken, pleit Kaouthar Darmoni uit Amsterdam voor veranderingen in het strafrecht. Tegelijk helpt ze vrouwen hun lichaam te resetten door middel van rituele Oosterse dans.
Mieke Van Hove is huishoudhulp. Het is één van de weinige flexibele jobs die vrouwen in staat stelt om werk, kinderzorg en huishouden te combineren. Wanneer Mieke haar collega's ziet worstelen voor een loon waarmee ze niet rondkomen, gaat ze de confrontatie aan met de politiek.
​
-
STRIJD
Mieke, Kaouthar, Eefje, Fatima-Zohra, Angelique, Charlotte en Hanne. Dagelijks streven ze naar een toekomst die beter past bij hun lichaam, werk, welzijn, liefde. Door hun gevechten op een rij te zetten, toont de reeks hun werkelijke kracht. Maar ook de rol die mannen spelen want het is een strijd voor gelijkwaardigheid voor iedereen, ongeacht gender.
In de reeks ZIJ HEN WIJ omarmt elk personage haar/hun eigen invulling van intersectioneel feminsime. ‘Intersectionaliteit’ of ‘kruispuntdenken’ erkent dat iedereen een eigen unieke vorm van discriminatie of onderdrukking ervaart, waarbij niet enkel gender maar ook ethniciteit, klasse, religie, mobiliteit, … een rol spelen. Het was dan ook cruciaal deze reeks niet vanuit het perspectief van één regisseur te maken, maar door de caleidoscoop van een divers filmteam, van vrouwen, inclusief een man. En in nauwe samenwerking met de personages.